Ljubljana – Evropa na enem kraju

Ljubljana je majhno, čisto, zgodovinsko središče z izjemno visoko kakovostjo življenja. Slovensko prestolnico so poimenovali že »najlepše mesto na svetu«, »Evropa v malem«, »Top 10 krajev na svetu, ki jih morate obiskati« ... Ima vse, kar imajo veliki, a je dovolj majhno, da se v njej vsakdo počuti domače. Nudi kakovost življenja, ki je nad evropskim povprečjem.

 

V razdalji le nekaj kilometrov lahko občutimo tako velemestni vrvež kot umirjeno naravo. Zrak je precej bolj čist kot v drugih evropskih prestolnicah, čez poletje ni posledic avtomobilskega smoga, kar blagodejno vpliva na zdravje prebivalcev. Meščani in tujci se zaradi nizke ravni kriminala počutijo varno.

 

Ljubljana je tudi kulturno središče. Brez dolgotrajnega načrtovanja se lahko v trenutku odločite za obisk koncerta, gledališča ali drugih kulturnih dogodkov; teh je vsako leto več kot 10.000. Med njimi so vrhunski glasbeni, gledališki, likovni, alternativni in avantgardni dogodki, med katerimi je kar 14 mednarodnih festivalov.

 

Mesto je tudi izobraževalno središče z obilo uglednih šol in z eno izmed 500 najboljših univerz na svetu s kar 50.000 študenti. Ljubljana se lahko pohvali z odlično zdravstveno oskrbo, mreža prog mestnega in primestnega avtobusnega prometa in kolesarskih stez je razvejana po celem mestu, zato smo v kratkem času lahko kjerkoli.

 

Ljubljančani imamo radi mestne obrede: sobotni sprehod na osrednjo ljubljansko tržnico, obisk nedeljskega bolšjega sejma starin in obhod lokalov v starem mestnem jedru oziroma ob Ljubljanici, sprehode na ljubljanski grad ali tek skozi park Tivoli na Rožnik …

IZBERITE SEBI NAJBOLJ VŠEČNO SOSESKO

 

Bežigrad
Bežigrad je ugledna stanovanjska četrt proti severu Ljubljane, med centrom mesta in severnim delom ljubljanske obvoznice. Glavna prometna žila je Dunajska cesta, ki teče v smeri sever-jug čez vso četrt. Ob njej se je razvil poslovni in trgovinski del četrti. V Bežigradu je nekaj najuglednejših osnovnih šol in najboljša gimnazija. Tu je veliko fakultet in dober dostop do fakultet v centru mesta. Zaradi severne obvoznice je dostop do drugih delov Ljubljane ali drugih mest zelo enostaven.

 

Med najbolj znanimi bežigrajskimi naselji so Stari Bežigrad, Fondovi bloki, Merkatorjeva stavba, Župančičeva jama, Bežigrajski dvor, Linhartov dvor, Rapova jama, BS3, Brinje, Savsko naselje, Glavarjeva rezidenca, Dunajski Vogal in R5.

 

Center
Center Ljubljane je kulturno in zgodovinsko središče Ljubljane. Stari mestni del z očarljivimi starimi ulicami vabi na prelepe sprehode. Tistim, ki tu bivajo, ponuja posebno okolje, ki ga drugje v Ljubljani ni mogoče najti. Tu je osrednja ljubljanska tržnica, obilica lokalov ob Ljubljanici in v starem mestnem jedru in nedeljski bolšji sejem. Nad starim delom Ljubljane kraljuje ljubljanski grad, kamor vodi veliko stezic vsenaokrog okoli grajskega hriba, pa tudi vzpenjača v neposredni bližini tržnice.

 

V centru je zelo razvit poslovno-trgovski del, tu je veliko kulturnih ustanov, uglednih šol in fakultet. Mreža prog avtobusnega prometa in kolesarskih stez povezuje center in ostale mestne in primestne soseske.

 

Promenadna pot povezuje samo središče s parkom Tivoli, od koder je enostaven dostop do športnega parka ali priljubljenega Rožnika.

 

Najbolj znana naselja v centru Ljubljane so Stara Ljubljana, Prule, Mirje, Tabor, Ledina, Kotnikova, Trubarjev kvart, Kapitelj, Villa Urbana, Nebotičnik, Dukičevi bloki, Argentinski park, Ferantov vrt, Vodmat, Mesarska, Nove Poljane, Glonarjeva soseska in Njegošev kvart.

 

Črnuče
Črnuče zajemajo najsevernejša ljubljanska naselja na levem bregu reke Save. To je mirna četrt, kjer prevladujejo nizke, individualne hiše. Na severnem delu meji na gozdove in bližnje hribe, predvsem Rašico, zato je tu veliko sprehajalnih poti.

 

Med najbolj znanimi črnuškimi naselji so Črnuška gmajna, Savski kamen in Savski breg.

 

Dravlje
Dravlje zajema ljubljansko severno-zahodno področje med obvoznico in Šentvidom. To je mirnejše bivalno okolje z veliko zelenih in rekreacijskih površin, ki jih nudijo Rožnik, Koseški bajer in raznovrstni športni tereni. Tu najdemo tako stanovanjsko gradnjo kot področja z nizkimi individualnimi hišami.

 

Najbolj znana draveljska naselja so Draveljska gmajna, Koseze, Podutik in Mostec.

 

Golovec

Četrt Golovec zajema ljubljanska vzhodna predmestna in podeželska naselja. Sam hrib Golovec nudi odlične rekreativne možnosti z obilo sprehajalnih poti in stezo s telovadnimi orodji, za športne navdušence je tu še Športni park Kodeljevo.


Najbolj znano naselje v četrti Golovec je Štepanjsko naselje.

 

Jarše

Jarše zajemajo ljubljanska severovzhodna področja, ki so večinoma predmestne in podeželske narave. Kljub temu so Jarše stanovanjsko-trgovska četrt z BTC, največjim trgovskim središčem v osrednji Evropi in nakupovalno Meko osrednje Slovenije. V neposredni bližini sta tudi obvoznica in vodno mesto Atlantis.


Najbolj znana naselja v Jaršah so Nove Jarše, Atrium, Zelena Jama in Zeleni dvor.

 

Moste

Moste so četrt s pretežno starejšo stanovanjsko in individualno gradnjo, ki je s cestami in avtobusnimi povezavami odlična povezana s centrom mesta in trgovskim središčem BTC. V bližini so športni park Kodeljevo, gozdovi hriba Golovec, pa tudi Univerzitetni Klinični center – vodilna bolnišnica v Sloveniji.

 

Najbolj znana moščanska naselja so Selo, Kodeljevo in Fužine.

 

Posavje

Posavje zajemajo najsevernejša ljubljanska naselja na desnem bregu Save in nad severno obvoznico. Tu je veliko zelenih površin, velik del četrti predstavljajo kmetijska, vodovarstvena in vodooskrbna območja za mesto. Po drugi strani so tu tudi novejša stanovanjska naselja ter območja z nizkimi individualnimi gradnjami, kjer najdemo tudi nekaj vaškega pridiha. Tu sta še Hipodrom in športno vodni park Laguna.

 

Najbolj znana posavska naselja so Stožice, Glinškova ploščad, Bratovševa ploščad, Dunajski kristali, BS4, Kleče in Savlje.

 

Rožnik

Četrt Rožnik zajema naselja jugozahodno od griča Rožnik. To je elitna in mirna stanovanjska četrt z veliko starimi vilami in drugimi individualnimi nizkimi gradnjami. V njej so predstavništva in rezidence številnih veleposlaništev. Meji s centrom Ljubljane in gozdovi Rožnika. Zaradi neposredne bližine Rožnika in živalskega vrta je tu veliko sprehajalnih poti in možnosti rekreacije.

 

Najbolj znana rožniška naselja so Rožna dolina, Grba, Grbina, Nova Grbina, Viška Sončava, Brdo, Vrhovci ...

 

Rudnik

Mestna četrt Rudnik zajema ljubljanska južna predmestna in podeželska naselja, kjer prevladujejo pretežno nizke in individualne gradnje. Veliko je zelenih in kmetijskih površin, v delu četrti se razvija veliko trgovsko središče. V neposredni bližini so številne rekreativne površine, hrib Golovec in krajinski park Natura Barje.

 

Najbolj znana rudniška naselja so Galjevica, Peruzzijeva, Jurčkova in Jurčkove vile.

 

Sostro

Sostro zajema vzhodne predmestne četrti in podeželska naselja. To je mirno ruralno okolje z veliko zelenih in kmetijskih površin in pretežno individualno gradnjo.

 

Šentvid

Šentvid zajema ljubljanska severno-zahodna naselja med Šentviškim hribom in desnim bregom Save. To je primestna četrt s pretežno individualnimi gradnjami, ki ima na zahodu neposreden priključek na gorenjski krak avtocestnega omrežja. V Šentvidu je tudi sedež Škofijske klasične gimnazije. Tu je veliko gozdov in zelenih površin, zelo blizu sta priljubljeni izletniški točki Šmarna gora in Toško čelo.

 

Šiška

Šiška je tradicionalna stanovanjska četrt, ki zajema severnozahodna naselja med centrom in obvoznico. Celovška cesta, ena od glavnih ljubljanskih prometnih žil, odlično povezuje Šiško s centrom Ljubljane. Ob Celovški so visoka stanovanjska naselja, za njimi pa nizke individualne gradnje. Znotraj te četrti se nahaja športni park Tivoli in množica sprehajalnih poti na Rožnik, priljubljeno izletno točko.

 

Najbolj znana naselja v Šiški so Zgornja Šiška, Spodnja Šiška, Stara cerkev, Galetov blok, Litostrojski bloki, Vodnikov dvor, Malgajeva, Pikapolonica, Drogerija, Vile Ilirija in Celovški dvori.

 

Šmarna gora

Četrt Šmarna gora se nahaja na levem bregu Save, neposredno pod vznožjem priljubljenih izletniških točk Šmarne gore in Rašice. To je zelo mirno stanovanjsko okolje, kjer se mešata nizka individualna gradnja in novejša stanovanjska naselja. Soseska nudi veliko rekreacijskih možnosti, veliko je kolesarskih poti, tu so odlični pogoji za trening kajakaštva.

 

Najbolj znana šmarnogorska naselja so Tacen, Tacenski dvori, Tacenska trojka, Zgornje Gameljne, Srednje Gameljne, Spodnje Gameljne in Rašica.

 

Trnovo

Trnovo je ena najuglednejših ljubljanskih četrti v neposredni bližini centra mesta. Nudi urejeno stanovanjsko bivalno okolje in veliko sprehajalnih poti. Trnovo se ponaša z edinim golfskim igriščem v Ljubljani ter konjeniškim klubom. Tu sta tudi odlična vrtec in osnovna šola.


Najbolj znana trnovska naselja so Trnovski bloki, Trnovska vrata, Murgle, Močerad, Kolezija.

 

Vič

Vič je mirna soseska, ki zajema jugozahodna predmestna naselja Ljubljane. Glavna prometna žila je Tržaška cesta, ki odlično povezuje center mesta in južno obvoznico. Tu je nekaj ljubljanskih fakultet in dijaških domov ter sedež svetovno znanega Inštituta Jožef Štefan. Veliko je zelenih in kmetijskih površin, prav tako sprehajalnih in kolesarskih poti.


Najbolj znana viška naselja so Žičnica, Antonov trg, Bobenčkova, Tbilisijska, Dolgi most in Kozarje.


 

Vas zanima, kje je kakovost bivanja največja, ali vas bolj zanima, kateri mestni predeli bodo najverjetneje ohranili največjo vrednost?

Pokličite nas brezplačno na telefon 080 81 81 med 8h in 20h ali nam pišite na  info@ljn.si.

Povpraševanje po nepremičninah

Prodajate ali oddajate nepremičnino? Zaupajte to nalogo nam. Ker smo specializirani za Ljubljano in njeno okolico, imamo zelo  veliko povpraševanj po nepremičninah. Poglejte našo bazo kupcev in najemnikov nepremičnin.

Berite naprej >>

Obveščajte me

Iščete stanovanje, hišo, poslovni prostor ali zemljišče in med ponudbo niste našli tistega, kar ste iskali? Zaupajte to nalogo nam. Takoj ko najdemo nepremičnino po vaših željah, vas bomo obvestili po e-pošti ali z SMS-om.

Berite naprej >>

Vrednotenje nepremičnin

Pri Ljubljana nepremičnine lahko preverite, koliko lahko dobite za vašo nepremičnino. Ker smo specializirani za Ljubljano in njeno okolico, imamo zelo natančne in aktualne podatke o gibanju cen.

Berite naprej >>

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.